Kramforstårtan

Idag jobbade jag min näst sista dag som inspektör.
Så då måste man bjuda på lite smarrig söt tårta. 😉
Tårtan är fylld med hallonmousse och vitchokladfluff 🙂
Sedan har jag täckt den med marshmallowfondant.

IMG-20141202-WA0004 IMG-20141202-WA0006 IMG-20141202-WA0008

(Dåliga bilder, mobilbilder)

Tårtbotten
24 cm i diameter
Ugn: 175 grader

5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

1. Börja med att starta ugnen.
2. Vispa med elvisp ägg och socker pösigt tills det fått en ljusare färg.
3. Mät upp de torra ingredienserna och tillsätt, rör nu snabbt ihop det till en smet.
Kör inte för länge för då förstörs fluffigheten.
4. spänn fast bakplåtspapper i botten på springformen.
Klipp sedan till remsor som kanter för kakan kan stiga över springkanten.
För att få fast kanterna kan du smöra formen och ”klistra” dit bakplåtpappret.
5. Häll smeten i formen och grädda i 40 minuter nederst i ugnen. Öppna INTE ugnsluckan
för då kommer den att sjunka.
6. Skär upp kakan när den svalnat. Botten kan göras någon dag innan.

Hallonmousse
Ett tårtlager
(Om du gör två tårtor, gör 1,5 sats.)
Moussen görs dagen innan!

200 g frysta hallon
½ dl vatten
½ dl socker
100 g kesella 10%
1 dl florsocker
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde

1.Lägg gelatinbladen i en skål med vatten.
2.Koka upp hallonen, vattnet och sockret.
Koka i nån minut. Mixa hallonen  till en slät sås med stavmixer.
(Man kan använd en fin sil för att sila bort kärnorna för att få en slät och fin mousse.)
Jag brukar köra med kärnor, du väljer!
3. Blanda i kesellan och florsockret.
4. Smält gelatinbladen i vattenbad efter att ha hällt ut det mesta av vattnet i skålen.
Blanda i gelatinbladen.
5. Blanda till sist i den förvispade grädden.
6. Låt stelna i kylskåp till dagen efter.
7. Detta blir ett lager i tårtan.

Vit chokladfluff
Ett tårtlager
(Gör du två tårtor, gö 1,5 sats)
(görs dagen innan)
180 g vit choklad
3 dl grädde

Gör så här:
1. Värm upp grädden i en kastrull på låg värme. Den får absolut inte börja koka.
2. Grovhacka chokladen, rör sedan ut chokladen i den varma grädden tills allt smält.
3. Häll upp i skål, ställ i kylskåpet (minst 5 timmar men helst ska den stå över natten).
4. När den är riktigt kall så vispar du den precis som grädde, fluffig.

Marshmallowsfondant
(Täcka en tårta och dekoration)
200g marshmallows
500 g florsocker
en skvätt vatten
färg

1. Micra lite i taget marshmallowsen i en microsäker skål tillsammans med en skvätt vatten (ca 1msk).
Ta ut och rör om, micra och rör tills de blivit flytande form.
2. Tillsätt ev färg
3.
Om den blir väldigt fast eller seg, tillsätt antingen vatten eller micra lite till.
4. Rör ner florsocker. Tänk på att desto mer florsocker du tillsätter, desto hårdare blir den.
Behåll den ganska mjuk och hellre mindre florsocker än mer.
När du fått en bra konsistens på den, kan du arbeta
med den direkt eller använda senare. Jag brukar göra min dagen innan.
När du ska använda den, knåda den mjukare och kavla den riktigt tunn.
5. När du kavlar den, använd silikonunderlägg och ”mjöla” med florsocker till kavlingen så den inte fastnar.
Använd inte en träkavel!

Trevlig bakstund!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s