Stickat som present

Ibland stickar jag och ger bort i present, julklapp eller liknande. Ibland, det sker faktiskt inte jätteofta. Varje gång jag ska ge något så blir jag osäker på ifall mottagaren uppskattar hemstickat, kommer det till användning – är personen ”knitworthy”? Det största grubbleriet är dock – är det tillräckligt?

Är det tillräckligt? Funderingen har gjort mig tokig flera gånger om. Jag tänker ofta ”nä jag kanske ska köpa till något mer” eller ”kan jag uppfattas som snål som ger bort något egengjort?”.

Jag funderar och funderar på varför jag tvivlar att det är tillräckligt bra. Är det för att personer värderar tid olika? Är det för att mottagaren kanske inte gillar handarbete? Är det för att jag tvivlar på att det jag gör är tillräckligt bra eller är det för att handarbetat genom åren ofta haft ett lågt pris? Är jag rädd att presenten kommer bli liggandes och den nedlagda tiden ska kännas ovärd? Jag kan inte riktigt sätta fingret på det även fast jag försöker.

Jag kan inte veta vad andra tycker? Däremot kan jag konstatera att jag själv tycker om att få något handarbetat. Det är en person bakom alstret. Det är inte en maskin som kastat ut produkter på löpande band, den ena precis lik den andra. Det är tid som en person valt att lägga ner på just din present, till dig! Jag tror att jag måste:

  1. Vända den tidigare uppfattade billighets-stämpeln på handarbete och se de som en dyr och exklusiv produkt
  2. Tro på att det jag gör är bra
  3. Tänka att det är finare att ge något unikt än köpa något massproducerat från butik

Jag var lite nervös innan jag gav bort den här tröjan. Funderade innan ifall jag skulle ha köpt till något mer. Men den reaktion jag fick då jag gav bort den var solklar. Den glädjen som utstrålades då paketet öppnades gjorde varje minut nedlagd värd allt! Nu ska jag skärpa mig och tro på att det är tillräckligt!

Hur tänker ni?

Ha de gott! /Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s